Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ! ΠΕΤΑΩ?


Ναι, στο πρώτο και στο  δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αν όμως η εγκυμοσύνη σας έχει επιπλοκές όπως αιμορραγία από τον κόλπο, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχει ιστορικό  προηγούμενου πρόωρου τοκετού, ελέγξτε εάν πρέπει να ταξιδέψετε με τον γυναικολόγο σας. Επίσης εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα προκύψουν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 14 έως 27) είναι η κατάλληλη στιγμή να ταξιδέψετε. Με την ναυτία να έχει περάσει σε αυτό το στάδιο, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλά και οι πιθανότητες αποβολής χαμηλές, έτσι  μπορείτε να απολαύσετε την πολυτέλεια της χαλάρωσης, να κοιμηθείτε και να δειπνήσετε άνετα με το σύντροφο σας. Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευθείτε το ταξίδι, χωρίς το παιδικό καθισματάκι, το καροτσάκι, τις πάνες ή τα παιχνίδια!
Οι αεροπορικές εταιρείες είναι μερικές φορές απρόθυμες να επιτρέψουν το ταξίδι σε γυναίκες μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης, λόγω του κινδύνου πρόωρου  τοκετού. Οι πράκτορες εισιτηρίων δεν θα ρωτήσουν εάν είστε έγκυος όταν κλείσετε εισιτήριο, αλλά θα σας ρωτήσουν για την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη η γέννηση του παιδιού. Στην πραγματικότητα, μια αερογραμμή μπορεί να σας εμποδίσει να ταξιδέψετε εάν ανησυχούν επειδή είστε έγκυος. Για να αποφύγετε τις καθυστερήσεις (και το πιο σημαντικό, για να επιβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλές να πετάξετε) πάρτε γραπτή άδεια από το γιατρό σας πριν πετάξετε. Η επιστολή πρέπει να δηλώνει ότι έχετε εξεταστεί και ότι δεν είναι πιθανό να γεννήσετε στις επόμενες 72 ώρες.
Η τακτική ταξιδιού ποικίλλουν για κάθε αεροπορική εταιρεία, γι’ αυτό ρωτήστε για τους περιορισμούς όταν κλείνετε την θέση σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να  υπολογίσετε και το ταξίδι της  επιστροφής. Ακόμη, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πετάνε  σε μικρά αεροπλάνα που δεν διατηρούν σταθερή πίεση στις καμπίνες.
Φυσικά, η τακτική των εκάστοτε αερογραμμών δεν είναι οι μόνοι περιορισμοί που πρέπει να εξετάσετε. Δεν θέλει πολύ να αισθανθείτε άβολα σε ένα κάθισμα αεροπλάνου, ακόμη λιγότερο δε όταν είστε έγκυος. Ή η πιθανότητα μιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Θέλετε πραγματικά να διακινδυνεύσετε να έχετε πρόωρες συστολές κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι στη μέση της αφρικανικής σαβάνας; Εάν είναι δυνατόν, συμβουλεύουμε να αποφύγετε προορισμούς όπου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν είναι εύκολα διαθέσιμες.
Τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης (αυτόματη πήξη του αίματος μέσα στις φλέβες). Να φοράτε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (όχι καλσόν, που αυξάνουν τον κίνδυνο φαγούρας και μυκητιάσεων) όταν πετάτε.  Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αίματος  σας και να ανακουφίσετε τις πρησμένες φλέβες σας. Η Scholl φτιάχνει επίσης τέτοιες ειδικές κάλτσες που σχεδιάζονται για χρήση κατά τις πτήσεις αποκαλούμενες Flightsocks (βρείτε τα στο www.schollflightsocks.com). Για μέγιστη προστασία, βάλτε τις κάλτσες προτού να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και να τις φοράτε όλη μέρα.

Ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας - γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμβουλεύει συχνές βόλτες στο διάδρομο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης (ειδικά σε πολύωρα ταξίδια) καθώς και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών όπως νερό και χυμοί φρούτων (προς θεού, όχι αλκοόλ). Επίσης μπορείτε να κάνετε ελαφρές ασκήσεις με τα πέλματα ενώ κάθεστε κατά τη διάρκεια της πτήσης, πράγμα που βοηθά σημαντικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος στις γάμπες, που είναι ένα από τα σημεία που συχνά εντοπίζεται το πρόβλημα με τις θρομβώσεις. Ο κύριος Δόβας τονίζει ότι η συνεννόηση με το μαιευτήρα σας είναι πολύ σημαντική καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ειδική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει μια έγκυος γυναίκα να πετάξει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι η έκθεση στη φυσική (κοσμική) ακτινοβολία καθώς πετάτε  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολών και/ή ανωμαλιών στα αγέννητα μωρά. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συμφωνούν ότι, ενώ οι υπάλληλοι αέρος των αεροπορικών εταιρειών και οι  ταξιδιώτες που πετούν εκατοντάδες φόρες το χρόνο μπορεί  να έχουν έναν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, ο κίνδυνος είναι μικρός για τις γυναίκες που πετούν μόνο μερικές φορές τον χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια η πρακτική των εξονυχιστικών ελέγχων των επιβατών στα αεροδρόμια λόγω αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικών χτυπημάτων αναγκάζει όλο και πιο συχνά τους επιβάτες να περνούν από ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης με ακτίνες Χ. Αυτό σίγουρα θα σας προβληματίσει εάν είστε έγκυος, πόσο δε μάλλον εάν ταξιδεύετε συχνά. Θα σας προτείναμε να ενημερώνετε πάντα το προσωπικό εδάφους για την εγκυμοσύνη σας αφού στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλεψη για απλό σωματικό έλεγχο στις έγκυες γυναίκες έτσι ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στην ούτως ή άλλως μικρή ποσότητα ακτινοβολίας των ανιχνευτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου