Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010

ΜΗΤΕΡΑ ΜΕΤΑ ΤΑ 40...

Για πολλές γυναίκες στις ευρωπαϊκές χώρες η μητρότητα αρχίζει μετά το 40ο έτος της ηλικίας, ενώ ένα αξιοσημείωτο ποσοστό περιμένει ακόμη περισσότερο, έως τη «μέση ηλικία», όπως αποκαλούνταν μέχρι πρόσφατα η πέμπτη δεκαετία της ζωής ενός ανθρώπου.
Η τάση αυτή φαίνεται ανάγλυφα σε έκθεση της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, καθώς προκύπτει ότι το 2009 συνολικά 29.976 γυναίκες στην Αγγλία και την Ουαλία τεκνοποίησαν μετά τα 40 τους χρόνια. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί ποτέ στο Ηνωμένο Βασίλειο, διπλάσιο σε σχέση με το 1999 και τριπλάσιο σε σχέση με το 1989.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλία κατέληξε σε ανάλογα αποτελέσματα. Το 1995, είχαν γίνει μητέρες μετά τα 40 τους χρόνια 12.000 γυναίκες. Το 2008 έφτασαν τις 32.000. Και σήμερα το ποσοστό φτάνει στο 5,7% του γυναικείου πληθυσμού, περίπου όσο και στη Βρετανία, όπως επισημαίνει η εφημερίδα "La Repubblica".

Σύμφωνα με τους Βρετανούς ειδικούς, πίσω από αυτό το φαινόμενο κρύβονται πολλές αιτίες. Η πρώτη και πιο προφανής από αυτές είναι ότι σήμερα οι γυναίκες θέλουν πρώτα να κάνουν μερικά βήματα στον επαγγελματικό τους χώρο πριν αποφασίσουν να τεκνοποιήσουν. Με άλλα λόγια, οι επαγγελματικές τους φιλοδοξίες ξεπερνούν κατά πολύ την εξασφάλιση μιας θέσης στην αγορά εργασίας.

Επιπλέον, πολλές γυναίκες επιλέγουν να αναβάλουν την έλευση του «ευτυχούς γεγονότος» θεωρώντας ότι έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν τα μητρικά τους καθήκοντα με τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις. Η πεποίθηση αυτή ενισχύεται από το γεγονός ότι η επαγγελματική ανέλιξη σημαίνει και καλύτερες απολαβές, γεγονός που τους επιτρέπει οικονομικά να ανατρέξουν στην απαραίτητη βοήθεια.

Μια άλλη αιτία έχει να κάνει με την καλύτερη διατροφή και την άσκηση που επιλέγουν πολλές γυναίκες ως τρόπο ζωής. Ο συνδυασμός αυτών των δυο επιλογών επιτρέπει στη σημερινή γυναίκα να έχει καλύτερη υγεία και φυσική κατάσταση σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές.

Ασφαλώς ένα ρόλο στην τεκνοποίηση μετά τα 40 παίζει και το ανδρικό φύλο. Σύμφωνα με τους Βρετανούς κοινωνιολόγους, σήμερα οι άνδρες είναι πιο διστακτικοί στο να δημιουργήσουν οικογένεια. Προτιμούν να περιμένουν είτε γιατί δεν είναι πεπεισμένοι ότι θέλουν να γίνουν πατέρες ή σύζυγοι είτε επειδή θέλουν και αυτοί να αφιερωθούν πρώτα στη δουλειά τους και την καριέρα τους.

Η επόμενη αιτία ανάγεται στη σφαίρα της ψυχολογίας και αφορά και στα δυο φύλα. Όπως εξηγούν οι ειδικοί, άνδρες και γυναίκες ζουν μια «παρατεταμένη εφηβεία» που συχνά ξεπερνάει τα 30 χρόνια και καμιά φορά μπορεί να φτάσει ως τα 40. Οι ψυχολόγοι, πάντως, επισημαίνουν ότι η εφηβεία σε αυτή την περίπτωση δεν νοείται ως ανωριμότητα αλλά ως επιθυμία εμπειριών, γνώσης, περιπέτειας και απόδρασης, δηλαδή όλων αυτών των στοιχείων που κάποιος είναι υποχρεωμένος να περιορίσει ή και να στερηθεί εντελώς όταν γίνεται γονιός.

Οι αρμόδιοι στη Βρετανία προειδοποιούν, πάντως, ότι η μητρότητα μετά τα 40 απαιτεί σύνεση και προσοχή. «Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικών που αποφασίζουν να κυοφορήσουν και τεκνοποιήσουν μετά τα 40 μπορεί να κάνει κάποιους να πιστέψουν ότι δεν υπάρχουν ηλικιακά όρια και κίνδυνοι», δηλώνει ο δρ. Τόνι Ράδεφορντ, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας Γονιμότητας. Ειδικά για τη Βρετανία, η τάση μπορεί να έχει σχέση και με την Σέρι Μπλερ, σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ. «Όταν η πρώην πρώτη κυρία έμεινε έγκυος στα 45 της χρόνια, ήρθαν πολλές γυναίκες σε μας λέγοντάς μας ότι “μπορώ να το κάνω κι εγώ”. Αλλά δεν είναι πάντοτε έτσι», προειδοποιεί ο Βρετανός καθηγητής.

ΝΕΟ ΤΕΣΤ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗΣ

Μια διεθνής ερευνητική ομάδα κατάφερε να βρει ένα διαγνωστικό έλεγχο που μπορεί να προβλέψει ποιες γυναίκες θα εμφανίσουν, κατά την εγκυμοσύνη τους, την επικίνδυνη επιπλοκή της προεκλαμψίας, εβδομάδες πριν καν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα.
Οι ερευνητές βρήκαν 45 διαφορετικές ουσίες (οργανικά μόρια) που συνδέονται με τον μεταβολισμό και είναι διαφορετικές στις γυναίκες που πρόκειται να εμφανίσουν την επιπλοκή. Τελικά, κατέληξαν σε 14 σάκχαρα, λιπίδια και αμινοξέα που είναι αρκετά διαφορετικά στις περισσότερες γυναίκες (το 90%) που θα εμφανίσουν την επιπλοκή.

Οι ουσίες αυτές μπορούν πλέον να αποτελέσουν τη βάση για ένα διαγνωστικό τεστ, που θα αποτελεί μια μορφή "μεταβολικού δαχτυλικού αποτυπώματος". Το ποσοστό λανθασμένης εκτίμησης, προς το παρόν, φτάνει το 24%, δηλαδή 24 στις 100 γυναίκες που διαγιγνώσκονται με μελλοντική προεκλαμψία, τελικά δεν θα την πάθουν.

Οι ερευνητές, υπό τον Φίλιπ Μπέικερ της Ιατρικής Σχολής του καναδικού πανεπιστημίου της Αλμπέρτα, παρουσίασαν την ανακάλυψή τους στο ιατρικό περιοδικό "Hypertension" (Υπέρταση), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Ένα τέτοιο τεστ, όταν γίνει πραγματικότητα, μπορεί να σώσει τις ζωές χιλιάδων γυναικών σε όλο τον κόσμο, όπως είπε ο Μπέικερ.
Σήμερα δεν υπάρχει κανένα τεστ που μπορεί να προβλέψει την εμφάνιση προεκλαμψίας, μιας κατάστασης που χαρακτηρίζεται από πολύ υψηλή πίεση του αίματος και υψηλά επίπεδα πρωτεϊνών στα ούρα.

Αν οι μητέρες και τα μωρά τους επιβιώσουν από την προεκλαμψία, αργότερα οι γυναίκες έχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν υπέρταση, καρδιοπάθεια, εγκεφαλικό και διαβήτη. Τα μωρά από μητέρες με προεκλαμψία, συνήθως, γεννιούνται πρόωρα και έχουν άλλες επιπλοκές υγείας στη ζωή τους. Το πρόβλημα είναι οξύ, ιδίως, στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου 75.000 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο από προεκλαμψία.

ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΕΟ ΜΠΑΜΠΑ


Πριν γεννηθεί το μωρό
Όταν η σύντροφός σας είναι έγκυος είστε το στήριγμά της. Μπορείτε να δείξετε την υποστήριξή σας αποδεχόμενος τα σκαμπανεβάσματα στη διάθεσή της για τους επόμενους εννέα μήνες. Το σώμα της περνάει πολλές ορμονικές αλλαγές και αυτό συχνά προκαλεί αλλαγές στη διάθεσή της. Μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφό σας με το να δείχνετε απλά κατανόηση και να έχετε υπομονή. Μπορεί επίσης να νομίζει ότι δεν είναι πια ελκυστική εξαιτίας των κιλών που έχει πάρει και της διαφορετικής μορφής του σώματός της. Πρέπει να της θυμίζετε κάθε μέρα πόσο όμορφη είναι με λόγια και με πράξεις.

Χρόνος μαζί
Βρείτε χρόνο για να κάνετε κάτι μαζί, όπως τις προετοιμασίες για το καινούριο μέλος της οικογένειας, απολαύστε την παρέα της συντρόφου σας βγαίνοντας μαζί τα βράδια, πηγαίνετε για φαγητό και αν μπορείτε, το καλύτερο είναι να πάτε διακοπές. Αν είναι το πρώτο σας παιδί, μπορεί να περάσει κάποιο διάστημα μέχρι να ξαναβρείτε χρόνο να κάνετε κάτι μαζί οι δυο σας αν δεν έχετε τη βοήθεια κάποιας νταντάς.

Δεθείτε με το αγέννητο μωρό σας
Αν και δεν μπορείτε ακόμη να δείτε το μωρό σας, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να αρχίσετε να δημιουργείτε ένα δεσμό μαζί του. Για αρχή, μιλήστε με τη σύντροφό σας για το μωρό -φανταστείτε την εμφάνιση και το χαρακτήρα του. Σε ποιον θα μοιάζει; Από ποιον θα πάρει το χαρακτήρα; Μπορείτε ακόμα και να του δώσετε ένα ψευδώνυμο, όσο θα ψάχνετε για το όνομά του.
Όσο η κοιλιά της συντρόφου σας μεγαλώνει, μην ξεχνάτε να τη χαϊδεύετε και να τη φροντίζετε. Μη φοβόσαστε τη φυσική επαφή. Τα παιδιά είναι ασφαλή μέσα στη κοιλιά κα είναι καλό γι’ αυτά να αισθάνονται ότι υπάρχει κάποιος εκεί έξω που τα περιμένει και θα τα καλωσορίσει. Τα μωρά αρχίζουν και ακούν φωνές έξω από την κοιλιά μετά την 15η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ραντεβού με το γυναικολόγο
Σήμερα οι περισσότεροι γιατροί συστήνουν και στους δυο υποψήφιους γονείς να πηγαίνουν στα ραντεβού με το γυναικολόγο. Ένα από τα πράγματα που μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στη σχέση είναι όταν ο μπαμπάς δεν είναι αρκετά ενημερωμένος για την εγκυμοσύνη. Όσο πιο πολλά ξέρετε, τόσο πιο καλά προετοιμασμένος και σίγουρος θα νιώθετε καθώς πλησιάζει η μεγάλη μέρα.

Μαθήματα εγκυμοσύνης
Επίσης μπορείτε να πάτε με τη σύντροφό σας στα μαθήματα εγκυμοσύνης. Στα μαθήματα αυτά θα μάθετε πολλά για τη γέννα και θα έχετε την ευκαιρία να συζητήσετε τις ανησυχίες σας. Επίσης θα μάθετε πώς μπορείτε να βοηθήσετε τη σύντροφό σας κατά τη διάρκεια του τοκετού, συμπεριλαμβανομένων κάποιων τεχνικών για χαλάρωση και για σωστές αναπνοές ενδιάμεσα στις συσπάσεις.
.
Μετά τη γέννηση του μωρού
Τίποτα δεν μπορεί να σας προετοιμάσει για τις πρώτες εβδομάδες που θα είναι το μωρό σας μαζί σας στο σπίτι. Μέρα και νύχτα θα είστε ξύπνιοι. Το ρολόι στον τοίχο δεν θα έχει κανένα νόημα. Ο έξω κόσμος δεν θα έχει και πολύ νόημα για εσάς, και μέσα στο σπίτι σας δημιουργείται ένας μικρός κόσμος με τη δική του ώρα, αυστηρά ελεγχόμενη από το μωρό σας, το μικρό πλασματάκι που θα είναι στο επίκεντρο για ό,τι και να κάνετε.

Πηγαίνετε με το ρυθμό του
Το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να μπείτε στον κόσμο του μωρού σας. Πάρτε όση περισσότερη άδεια μπορείτε από τη δουλειά και μείνετε σπίτι, ώστε να είστε εκεί και να μπορείτε να προσφέρετε βοήθεια στη σύντροφό σας αλλά και να χαρείτε το μωρό σας. Βρείτε χρόνο να γνωρίσετε το μωρό σας, εκτός της ώρας που το ταΐζετε ή του αλλάζετε τη πάνα. Σκεφτείτε τι μπορεί να χρειάζεται η σύντροφός σας, γιατί, στο κάτω κάτω, εκείνη μόλις γέννησε ένα μωρό. Σε αυτή τη φάση της ζωής του μωρού σας πολλές φορές υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ μαμάς και μπαμπά. Έχετε προφανώς ακούσει ότι είναι πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να φροντίζουν το μωρό και να βοηθάνε τη σύντροφό τους. Το μωρό σας όμως περνάει την περισσότερη ώρα θηλάζοντας (αν η σύντροφός σας θηλάζει και δεν το ταΐζετε με γάλα φόρμουλα) και εσείς ίσως αισθάνεστε παραγκωνισμένος. Μην ανησυχείτε, δεν θα αργήσει να έρθει η στιγμή που θα μπορείτε να ασχοληθείτε ποιοτικά με το μωρό σας. Μέχρι τότε, κρατήστε απλώς τρυφερά το μωρό στην αγκαλιά σας.

Η δική σας ώρα
Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να περάσετε λίγο χρόνο οι δυο σας, μόνοι. Μερικοί μπαμπάδες βρίσκουν τη δική τους ώρα κάνοντας κάθε βράδυ μπάνιο το μωρό τους, ενώ άλλοι αλλάζοντας την πάνα. Αυτές οι καθημερινές ασχολίες (ναι, ακόμη και η αλλαγή πάνας) μπορούν να είναι πολύ σημαντικές στο να φτιάξετε ένα δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το νεογέννητό σας.

Οι βάρδιες το βράδυ
Όσες φορές το μωρό σας θα θέλει να φάει το βράδυ, άλλες τόσες μπορεί να θέλει απλώς κάποιον να του κάνει παρέα, ενώ όλος ο υπόλοιπος κόσμος κοιμάται. Αυτές οι στιγμές μπορούν να είναι μαγικές. Το να ακολουθήσετε το ρυθμό του σώματός του, να μάθετε να καταλαβαίνετε τι θέλει και να ανακαλύπτετε τεχνικές για να το ηρεμήσετε και για να το κοιμίσετε, είναι φοβερές εμπειρίες. Το να βγείτε από το ζεστό κρεβάτι σας και να πάτε στο μωρό σας μπορεί να είναι πολύ κουραστικό, αλλά το αίσθημα ικανοποίησης ότι τα καταφέρατε και κοιμίσατε το μωρό σας είναι φοβερό και θα κοιμηθείτε με ένα χαμόγελο δίπλα στη σύντροφό σας.

Βρείτε χρόνο
Έχετε μια ζωή μπροστά σας για να είστε μπαμπάς, άλλα τον χρόνο που επενδύετε τώρα θα σας τον ξεπληρώσει η ζωή αργότερα. Οπότε, φροντίστε να είστε δίπλα στο μωρό και στη σύντροφό σας.
Μάθετε περισσότερα, βοηθήστε περισσότερο. Διαβάστε για το τάισμα, το μπάνιο και την αλλαγή πάνας του μωρού σας.

Βασισμένο στο Everyday Babycare: Being A Dad (Καθημερινή φροντίδα του νεογέννητου: Νέος μπαμπάς), DK Publishing Inc., 2004, της JOHNSON'S®
Το άρθρο αυτό κατέχεται από τη © Johnson & Johnson Hellas A.E.B.E, η οποία είναι και η μόνη υπεύθυνη για το περιεχόμενό του.

Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2010

ΚΑΠΝΙΣΜΑ ΚΑΙ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Το κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ένας no no no παράγοντας. Καλά, μεταξύ μας, no no no είναι ούτως ή άλλως. Πιστεύω πως είναι ο πιο απαιτητικός κανόνας με τον οποίο πρέπει να συμμορφωθεί μια έγκυος γυναίκα: ναι μεν, το έμβρυο που ξέρεις πως βρίσκεται στην κοιλιά σου κινεί όλο σου το είναι, αλλά και ο εθισμός στο τσιγάρο είναι μεγάλο πράγμα.
Πριν μείνω έγκυος, κάπνιζα δύο πακέτα τσιγάρα την ημέρα. Μιλάμε για φανατική του αθλήματος. Την ημέρα που βγήκε θετικό το τεστ εγκυμοσύνης, περιμέναμε παρέα στο σπίτι. Κάπνισα στο μπαλκόνι μας μπόλικα τσιγάρα, έτσι για να το ευχαριστηθώ και έκλεισα το θέμα "κάπνισμα". Μέχρι και status στο Facebook έβαλα, έτσι για να το δουν πολλοί να έχω μάρτυρες ότι το έκοψα! Χαχαχαχα!
Όπως σας έγραψα και χθες, ο γιατρός μου επιτρέπει μέχρι τρία τσιγάρα την ημέρα. Έχω ακούσει γενικά ότι είναι σοφότερο να επιτρέπεις λίγο πειρασμό σε μια έγκυο από το να απαιτείς να τον κόψει μαχαίρι, όποιος και αν είναι αυτός. 
Η αλήθεια είναι πως μπορώ να ζήσω και χωρίς αυτά τα τρία τσιγάρα. Το γεγονός ότι τόσες μέρες έχω καταφέρει να μειώσω τα 40 τσιγάρα στα 0-3, δείχνει ότι μάλλον μπορώ και χωρίς το κάπνισμα. Η αλήθεια είναι πως όταν είσαι έγκυος που προσέχει, έρχονται ώρες που τρελαίνεσαι. Τι εννοώ...
Προσέχω από την πρώτη μέρα τη διατροφή μου, πράγμα που σημαίνει πως έχω κόψει σχεδόν τελείως το οποιοδήποτε ανούσιο τσιμπολόγημα. Πατατάκια, καραμελάκια, ξηρούς καρπούς, σοκολατίτσες, παγωτίνια... Γενικά έχω κόψει όλα όσα με ηδονίζουν: πίτσα, burgers, sushi, junk food γενικότερα. 
Οι καπνιστές σίγουρα θα με νιώσουν. Όταν καπνίζεις και κάνεις δίαιτα, το τσιγάρο έρχεται και γεμίζει τις στιγμές που πεινάς. Σε κάνει και ψιλοξεχνιέσαι. 
Ε τώρα και ψιλοπεινάω και δεν καπνίζω. Αλλά έχει φάση, γιατί έτσι ανακαλύπτεις πολλούς διαφορετικούς τρόπους... επιβίωσης! Αρχίζω και επανεκτιμώ τη γεύση των φρούτων. Ο υπέροχος άντρας μου φρόντισε να γεμίσει το ψυγείο με λογής λογής φρούτα: κεράσια, πεπόνι, νεκταρίνια, πορτοκάλια, βερύκοκα... Και trust me, they are not bad at all!
Όποτε, λοιπόν, αισθάνομαι ότι θέλω να καπνίζω, σκέφτομαι το μπιζελάκι που έχω στην κοιλιά μου και μετά μασουλάω ένα φρουτάκι. Να σας πω και ένα μυστικό; Καθ' όλη τη διάρκεια της μέρας, με επιβραβεύω από μέσα μου. "Μπράβο κορίτσι μου!", "Go girl!", "You are the best, f@ck the rest!" και τέτοια ωραία. Δουλεύει!
Θα σας πω και ένα ακόμα κολπάκι για να ξεχνιέστε... Αγοράστε μια κονσόλα. Αγόρασα ένα Nintendo DS και βρήκα τη χαρά μου. Όποτε θέλω να καπνίσω, το αρπάζω και παίζω π.χ. Grey's Anatomy, λέγοντας στον εαυτό μου πως αν περάσω τρεις πίστες, τότε θα καπνίσω. Μόλις τις περάσω, λέω, άντε δύο ακόμα, άντε τρεις ακόμα... Ε στο τέλος μου φεύγει η όρεξη. :P Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με ένα βιβλίο και τα κεφάλαιά του. 
Αν ήμουν τελείως καλά, χωρίς ζαλάδες και υπνηλία και αν δεν έκανε τόση ζέστη έξω, θα το έριχνα στο ήρεμο περπάτημα... Πιστεύω πως και αυτό βοηθάει. Το window shopping είναι άλλωστε θεραπευτικό για πολλά πράγματα! :)
Χεχεχε, μη μασάτε... Αλήθεια, δεν είναι τοοοοοόσο δύσκολο να περιορίσετε/κόψετε το κάπνισμα. Όσα κόλπα και να σας πω, ένα είναι αυτό που μετράει. Σίγουρα θέλετε το μωρό σας να γεννηθεί και μάλιστα να γεννηθεί σφύζοντας από υγεία. Δεν νομίζω να θέλετε να ρισκάρετε όλο αυτό για ένα δύο τρία παλιοτσίγαρα;
Αφήστε που το να μην καπνίζεις είναι και πιο... Ευρωπαϊκό! Χα!Olivia Gavrili

ΝΑ ΠΑΩ ΣΤΟ ΚΟΜΜΩΤΗΡΙΟ?


Βλέπω συχνά εγκύους με… δίχρωμα μαλλιά. Κι εγώ βάφω τα μαλλιά μου, αλλά στο χρώμα μου, ώστε να καλύψω τη λευκή ρίζα. Τι να κάνω τώρα που είμαι έγκυος; Μπορώ να τα βάψω;
Τα μαλλιά αποτελούν σήμα κατατεθέν της θηλυκότητας και η εγκυμοσύνη συνήθως τα ωφελεί, αφού οι αλλαγές στα επίπεδα των ορμονών ενεργούν σαν φυσικό καλλυντικό που τα κάνει γερά και λαμπερά.
Μπορείτε να επιλέξετε οποιοδήποτε κούρεμα ή χτένισμα θέλετε και να κάνετε τακτικά πιστολάκι, αλλά στο θέμα της βαφής, δυστυχώς, θα πρέπει να δείξετε προσοχή και να κάνετε υπομονή.
Είναι απόλυτα κατανοητό ότι καμία κομψή μέλλουσα μαμά δεν θέλει να κοιτάζεται στον καθρέφτη και να βλέπει διαφορετικό χρώμα στη ρίζα των μαλλιών της, είτε αυτό είναι λευκό είτε πιο σκούρο από το υπόλοιπο.
Ωστόσο, οι βαφές μαλλιών περιέχουν ουσίες που ενδέχεται να βλάψουν το έμβρυο και καλό θα είναι να μην χρησιμοποιούνται. Μια άλλη λύση είναι να προτιμήσετε τις ανταύγειες, ωστόσο θα πρέπει να περιμένετε και να τις κάνετε μετά τον υπερηχογραφικό έλεγχο Β’ Επιπέδου (περίπου την 22η εβδομάδα κύησης).


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΑΓΔΑ ΛΥΜΠΕΡΟΠΟΥΛΟΥ
ΑΠΑΝΤΑ Ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΣ, ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ-ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ-ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ, ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ «ΙΑΣΩ».
 

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ! ΠΕΤΑΩ?


Ναι, στο πρώτο και στο  δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, αν όμως η εγκυμοσύνη σας έχει επιπλοκές όπως αιμορραγία από τον κόλπο, διαβήτης, υψηλή αρτηριακή πίεση ή υπάρχει ιστορικό  προηγούμενου πρόωρου τοκετού, ελέγξτε εάν πρέπει να ταξιδέψετε με τον γυναικολόγο σας. Επίσης εάν ταξιδέψετε στο εξωτερικό, συζητήστε με τον γυναικολόγο σας οποιαδήποτε πιθανά προβλήματα προκύψουν. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το δεύτερο τρίμηνο (εβδομάδες 14 έως 27) είναι η κατάλληλη στιγμή να ταξιδέψετε. Με την ναυτία να έχει περάσει σε αυτό το στάδιο, θα διαπιστώσετε ότι τα επίπεδα ενέργειας είναι υψηλά και οι πιθανότητες αποβολής χαμηλές, έτσι  μπορείτε να απολαύσετε την πολυτέλεια της χαλάρωσης, να κοιμηθείτε και να δειπνήσετε άνετα με το σύντροφο σας. Μπορείτε επίσης να εκμεταλλευθείτε το ταξίδι, χωρίς το παιδικό καθισματάκι, το καροτσάκι, τις πάνες ή τα παιχνίδια!
Οι αεροπορικές εταιρείες είναι μερικές φορές απρόθυμες να επιτρέψουν το ταξίδι σε γυναίκες μετά την 28η εβδομάδα εγκυμοσύνης, λόγω του κινδύνου πρόωρου  τοκετού. Οι πράκτορες εισιτηρίων δεν θα ρωτήσουν εάν είστε έγκυος όταν κλείσετε εισιτήριο, αλλά θα σας ρωτήσουν για την ημερομηνία που είναι προγραμματισμένη η γέννηση του παιδιού. Στην πραγματικότητα, μια αερογραμμή μπορεί να σας εμποδίσει να ταξιδέψετε εάν ανησυχούν επειδή είστε έγκυος. Για να αποφύγετε τις καθυστερήσεις (και το πιο σημαντικό, για να επιβεβαιώσετε ότι είναι ασφαλές να πετάξετε) πάρτε γραπτή άδεια από το γιατρό σας πριν πετάξετε. Η επιστολή πρέπει να δηλώνει ότι έχετε εξεταστεί και ότι δεν είναι πιθανό να γεννήσετε στις επόμενες 72 ώρες.
Η τακτική ταξιδιού ποικίλλουν για κάθε αεροπορική εταιρεία, γι’ αυτό ρωτήστε για τους περιορισμούς όταν κλείνετε την θέση σας. Επίσης, μην ξεχάσετε να  υπολογίσετε και το ταξίδι της  επιστροφής. Ακόμη, οι έγκυες γυναίκες δεν πρέπει να πετάνε  σε μικρά αεροπλάνα που δεν διατηρούν σταθερή πίεση στις καμπίνες.
Φυσικά, η τακτική των εκάστοτε αερογραμμών δεν είναι οι μόνοι περιορισμοί που πρέπει να εξετάσετε. Δεν θέλει πολύ να αισθανθείτε άβολα σε ένα κάθισμα αεροπλάνου, ακόμη λιγότερο δε όταν είστε έγκυος. Ή η πιθανότητα μιας έκτακτης ιατρικής ανάγκης. Θέλετε πραγματικά να διακινδυνεύσετε να έχετε πρόωρες συστολές κατά τη διάρκεια ενός σαφάρι στη μέση της αφρικανικής σαβάνας; Εάν είναι δυνατόν, συμβουλεύουμε να αποφύγετε προορισμούς όπου οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης δεν είναι εύκολα διαθέσιμες.
Τα αεροπορικά ταξίδια κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να αυξήσουν ελαφρώς τον κίνδυνο φλεβικής θρόμβωσης (αυτόματη πήξη του αίματος μέσα στις φλέβες). Να φοράτε ειδικές κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (όχι καλσόν, που αυξάνουν τον κίνδυνο φαγούρας και μυκητιάσεων) όταν πετάτε.  Θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την κυκλοφορία του αίματος  σας και να ανακουφίσετε τις πρησμένες φλέβες σας. Η Scholl φτιάχνει επίσης τέτοιες ειδικές κάλτσες που σχεδιάζονται για χρήση κατά τις πτήσεις αποκαλούμενες Flightsocks (βρείτε τα στο www.schollflightsocks.com). Για μέγιστη προστασία, βάλτε τις κάλτσες προτού να σηκωθείτε από το κρεβάτι το πρωί και να τις φοράτε όλη μέρα.

Ο Δημήτρης Δόβας, μαιευτήρας - γυναικολόγος και επιστημονικός συνεργάτης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, συμβουλεύει συχνές βόλτες στο διάδρομο του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης (ειδικά σε πολύωρα ταξίδια) καθώς και κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων υγρών όπως νερό και χυμοί φρούτων (προς θεού, όχι αλκοόλ). Επίσης μπορείτε να κάνετε ελαφρές ασκήσεις με τα πέλματα ενώ κάθεστε κατά τη διάρκεια της πτήσης, πράγμα που βοηθά σημαντικά στην καλή κυκλοφορία του αίματος στις γάμπες, που είναι ένα από τα σημεία που συχνά εντοπίζεται το πρόβλημα με τις θρομβώσεις. Ο κύριος Δόβας τονίζει ότι η συνεννόηση με το μαιευτήρα σας είναι πολύ σημαντική καθώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί ακόμα και ειδική φαρμακευτική αγωγή προκειμένου να μπορέσει μια έγκυος γυναίκα να πετάξει με όσο το δυνατό μεγαλύτερη ασφάλεια.
Μπορεί επίσης να έχετε ακούσει ότι η έκθεση στη φυσική (κοσμική) ακτινοβολία καθώς πετάτε  μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αποβολών και/ή ανωμαλιών στα αγέννητα μωρά. Στην πραγματικότητα, οι γιατροί συμφωνούν ότι, ενώ οι υπάλληλοι αέρος των αεροπορικών εταιρειών και οι  ταξιδιώτες που πετούν εκατοντάδες φόρες το χρόνο μπορεί  να έχουν έναν ελαφρώς υψηλότερο κίνδυνο, ο κίνδυνος είναι μικρός για τις γυναίκες που πετούν μόνο μερικές φορές τον χρόνο.
Τα τελευταία χρόνια η πρακτική των εξονυχιστικών ελέγχων των επιβατών στα αεροδρόμια λόγω αυξημένου κινδύνου τρομοκρατικών χτυπημάτων αναγκάζει όλο και πιο συχνά τους επιβάτες να περνούν από ειδικά μηχανήματα ανίχνευσης με ακτίνες Χ. Αυτό σίγουρα θα σας προβληματίσει εάν είστε έγκυος, πόσο δε μάλλον εάν ταξιδεύετε συχνά. Θα σας προτείναμε να ενημερώνετε πάντα το προσωπικό εδάφους για την εγκυμοσύνη σας αφού στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει πρόβλεψη για απλό σωματικό έλεγχο στις έγκυες γυναίκες έτσι ώστε να αποφεύγεται η έκθεση στην ούτως ή άλλως μικρή ποσότητα ακτινοβολίας των ανιχνευτών.

ΟΝΕΙΡΑ ΚΑΙ...ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ


Η κοπέλα που βλέπει πως είναι έγκυος, σύντομα θα γνωρίσει τον άνθρωπο της ζωής της. Όταν μια έγκυος βλέπει πως είναι έγκυος, την περιμένουν μεγάλες στενοχώριες. Μια άλλη ερμηνεία όμως λέει ότι αν μια γυναίκα δει ότι είναι έγκυος και αυτό συμβαίνει και στην πραγματικότητα, προβλέπεται καλή γέννα και γρήγορη αποκατάσταση των δυνάμεων της. Αν μια γυναίκα δει πως έμεινε έγκυος ενώ δεν είναι, σημαίνει πως θα καβγαδίσει με τον άντρα της. Αν μια παντρεμένη γυναίκα ονειρευτεί πως είναι έγκυος, σημαίνει ότι δεν θα είναι ευτυχισμένη με το σύζυγο της, και τα παιδιά της δεν θα είναι αξιαγάπητα. Για μια κοπέλα που είναι παρθένα, ένα τέτοιο όνειρο σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσει σκάνδαλα και προσωπικές επιθέσεις.

ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΩΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟΚΕΤΟΣ:

Είναι η διαδικασία και ο χρόνος που χρειάζεται για την έξοδο του εμβρύου και του πλακούντα από τα γεννητικά όργανα της γυναίκας στο τέλος της εγκυμοσύνης.

ΠΟΣΟ ΔΙΑΡΚΕΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ:

Η διάρκεια του τοκετού εξαρτάται από πολλούς παράγοντες. Στις πρωτότοκες γυναίκες διαρκεί περισσότερες ώρες ,κατά μέσο όρο 6-8 ώρες ενώ στις πολύτοκες λιγότερο. Συνήθως οι γυμνασμένες γυναίκες γεννούν πιο σύντομα. Επίσης παράγοντες που αφορούν το έμβρυο και τις σχέσεις του με τη λεκάνη της μητέρας αυξάνουν ή ελαττώνουν τη διάρκεια του τοκετού. Τέτοιοι παράγοντες είναι το μέγεθος του εμβρύου σε σύγκριση με τις διαστάσεις της λεκάνης. Ένα μεγάλο κεφάλι θέλει περισσότερο χρόνο για να γεννηθεί φυσιολογικά. Επίσης σημαντικός παράγοντας στην εξέλιξη του τοκετού είναι η ποιότητα του τραχήλου εάν δηλαδή ο τράχηλος είναι σκληρός ή μαλακός και το πόσο συχνά έρχονται και το πόσο διαρκούν οι ωδίνες της μήτρας.

ΠΟΤΕ ΑΡΧΙΖΕΙ Ο ΤΟΚΕΤΟΣ:

Είναι βέβαιο ότι μία συγκεκριμένη απάντηση δεν μπορεί να δοθεί. Με το πέρασμα των ημερών και ενώ η ημερομηνία για τη γέννηση του παιδιού θα πλησιάζει θα υπάρξουν κάποια σημάδια προειδοποίησης για το ξεκίνημα του τοκετού.
Τα σημάδια αυτά είναι τα εξής:
  1. Οι ωδίνες της μήτρας
  2. Η αιματηρή βλένη
  3. Η ρήξη του θυλακίου

Ο τοκετός χωρίζεται στον ψευδή τοκετό και στον πραγματικό τοκετό.

ΨΕΥΔΗΣ ΤΟΚΕΤΟΣ:

Προηγείται του πραγματικού τοκετού. Δεν καταλήγει στη γέννηση του παιδιού. Χαρακτηριστικό σημείο του ψευδή τοκετού είναι οι ωδίνες της μήτρας που δεν είναι τακτικές δεν διαρκούν πολύ και γίνονται αισθητές στο κάτω μέρος της κοιλιάς και κοντά στις βουβωνικές χώρες. Εάν λοιπόν αυτές οι μικροωδίνες που θα αισθανθεί η γυναίκα παραμένουν ακανόνιστες δεν αυξηθούν και δεν ρυθμιστούν ούτε σε ένταση αλλά και ούτε σε διάρκεια, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να σταματήσουν και να εξαφανιστούν έτσι όπως ήρθαν. Αυτό σημαίνει ότι ο τοκετός θα ξεκινήσει μετά από μερικές ημέρες ή και μερικές εβδομάδες. Πάντως, η κάθε μέλλουσα μητέρα θα πρέπει να ξέρει ότι η εμφάνιση αυτών των ωδινών στο τέλος της εγκυμοσύνης που λανθασμένα θα την κάνουν να πιστέψει ότι ο τοκετός έχει ξεκινήσει έχουν κάποια ιδιαίτερη σκοπιμότητα που συμβάλλει αναμφίβολα στην εξέλιξη του πραγματικού τοκετού. Αυτές οι ενοχλήσεις είναι εκείνες που θα προετοιμάσουν τη διαστολή του εσωτερικού στομίου της μήτρας, θα κατευθύνουν τη θέση ,τη στάση και την προβολή του εμβρύου στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Για το λόγο αυτό αυτές οι ωδίνες της μήτρας ονομάζονται προπαρασκευαστικές.

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΚΕΤΟΣ:

1) Οι ωδίνες της μήτρας:
Χαρακτηριστικό σημείο του πραγματικού τοκετού είναι οι ωδίνες της μήτρας που γίνονται ρυθμικές με αυξανόμενη ένταση και διάρκεια, που εμφανίζονται σε σταθερά χρονικά μεσοδιαστήματα τα οποία γίνονται όλο και μικρότερα ενώ η ένταση που έχουν οι ωδίνες όλο και αυξάνονται. Η γυναίκα αισθάνεται τον πόνο αρχικά στο πίσω μέρος του σώματος δηλαδή στη μέση και τείνει να μεταφέρεται προς τα εμπρός δηλαδή στη κοιλιά της. Όταν οι ωδίνες αυτές φτάσουν στο σημείο να έρχονται κάθε 10 λεπτά για αρκετή ώρα τότε ενημερώσετε το γιατρό σας ή τη μαία σας. Τα στοιχεία του πίνακα που ακολουθεί μας βοηθούν να καταλάβουμε πότε έχουμε πραγματικό και πότε ψευδή τοκετό.


Διάρκεια συστολών προοδευτικά αυξανόμενη - Ακανόνιστη ένταση συστολών
Σταδιακή αύξηση της έντασης - Ασθενής ένταση χωρίς αύξηση
Θέση συστολών: Γίνονται αισθητές στη μέση και μετακινούνται προς τα εμπρός - Γίνονται αισθητές στη μέση και μετακινούνται προς τα εμπρός

Αλλαγή ανάλογα με την κίνηση: Οι συστολές συνεχίζονται, παρά την κίνηση - Οι συστολές σταματούν όταν η έγκυος αλλάξει θέση ή μετακινηθεί.
2) Η αιματηρή βλένη:
Ένα άλλο σημάδι που δηλώνει ότι η ώρα του τοκετού είναι κοντά είναι η εμφάνιση βλένης που περιέχει και ίχνη αίματος .Πρόκειται για ένα βλεννώδες κάλυμμα που φράζει σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το στόμιο του τραχήλου σαν πώμα για να προστατεύσει τη μήτρα και το έμβρυο από μόλυνση. Με την έναρξη της διαστολής του τραχήλου ,αφού ο τράχηλος θα αρχίσει να ανοίγει και να διαστέλλεται η παχύρρευστη βλένη ξεκολλά. Η βλένη αυτή είναι αιματηρή γιατί σπάνε στο σημείο αυτό του τραχήλου κάποια τριχοειδή αγγεία και αιμορραγούν .Θα πρέπει βέβαια να σημειώσουμε ότι εάν έχει προηγηθεί κολπική εξέταση από το γιατρό ή τη μαία 1-2 24ωρα πριν την εμφάνιση της αιματηρής βλένης τότε πιθανόν αυτή να οφείλεται στην εξέταση και όχι στο γεγονός ότι ο τοκετός πλησιάζει. Όπως και να έχουν τα πράγματα να ενημερώσετε το γιατρό ή τη μαία σας.


3) Η ρήξη του θυλακίου:
Θυλάκιο ονομάζουμε τα υγρά του αμνιακού σάκου που βρίσκονται μεταξύ της κεφαλής του εμβρύου και του τραχηλικού στομίου. Το θυλάκιο πιέζει τι τραχηλικό στόμιο μαλακά και το βοηθάει να ανοίξει γλυκά και ομοιόμορφα και όχι σκληρά και οδυνηρά. Επίσης το θυλάκιο προστατεύει το έμβρυο από τον κίνδυνο της μόλυνσης. Η ρήξη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ακόμη και στον ύπνο και χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιο άλλο σύμπτωμα. Η γυναίκα θα νιώσει να ρέει από τον κόλπο της είτε συνεχώς είτε λίγο λίγο ένα υγρό αραιό χωρίς ίχνη αίματος. Αυτό είναι το αμνιακό υγρό που υπάρχει μέσα στο σάκο όπου βρίσκεται το παιδί. Όταν η γυναίκα αντιληφθεί τη ρήξη του θυλακίου θα πρέπει να ελέγξει τη μυρωδιά και το χρώμα των υγρών γιατί αυτό αποτελεί σημαντική πληροφορία για την κατάσταση του εμβρύου μέσα στη μήτρα της. Πολλές έγκυες μπερδεύουν το αμνιακό υγρό με τα ούρα. Αυτό συμβαίνει γιατί στο τέλος της εγκυμοσύνης το κεφάλι του μωρού πιέζει την ουροδόχο κύστη της γυναίκας με αποτέλεσμα να αισθάνεται μία σχετική ακράτεια ούρων. Δεν είναι δύσκολο να τα ξεχωρίσουν. Ενώ το αμνιακό υγρό τρέχει ασταμάτητα, τα ούρα κάποια στιγμή σταματούν. Επίσης το χρώμα του αμνιακού υγρού είναι λευκό ενώ των ούρων είναι κιτρινωπό και έχει τη χαρακτηριστική οσμή. Ένα τεστ που θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τη διαφορά είναι η χρήση λεπτής σερβιέτας. Όταν πρόκειται για ρήξη θυλακίου κάθε φορά που θα αλλάζετε σερβιέτα θα είναι συνεχώς βρεγμένη ενώ όταν πρόκειται για ούρα θα είναι στεγνή. Σε κάθε περίπτωση ειδοποιείτε τον γιατρό σας ή τη μαία σας. Όταν η γυναίκα διανύει το πρώτο στάδιο του τοκετού και δεν έχει γίνει ρήξη του θυλακίου τότε κάνουμε εμείς τεχνητή ρήξη θυλακίου για να βοηθήσουμε και να συντομεύσουμε το χρόνο του τοκετού. Τα σημάδια έναρξης τοκετού μπορεί να εμφανιστούν είτε ξεχωριστά είτε σε συνδυασμό.

Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

ΕΙΜΑΙ ΕΓΚΥΟΣ ΚΑΙ...ΦΟΒΑΜΑΙ


Ποιος είπε ότι η εγκυμοσύνη είναι η πιο ξένοιαστη περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας; Μάθετε όλα όσα μπορεί να σας αγχώσουν και πώς να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας.
Της Μαρίνας Τασούλη
Υποτίθεται ότι είναι η πιο ευτυχισμένη περίοδος της ζωής σας. Τι συμβαίνει όμως όταν το άγχος για το εάν όλα θα πάνε καλά ή ο φόβος για τον επερχόμενο τοκετό σάς κρατούν ξάγρυπνη τη νύχτα; Ή όταν αρχίζετε να σκέφτεστε ότι τελικά δεν ήσασταν έτοιμη να γίνετε μητέρα ενώ βρίσκεστε ήδη στον έβδομο; Ηρεμήστε, δεν είστε η μόνη. Όλες οι γυναίκες νιώθουν φοβισμένες σε κάποιο στάδιο της εγκυμοσύνης τους· κι αυτό μπορεί να ακούγεται φυσιολογικό, όμως δεν αποκλείεται να δημιουργήσει επιπλοκές από το πουθενά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην Επιθεώρηση Ψυχοσωματικής Ιατρικής, οι γυναίκες που ανησυχούν υπερβολικά για την εγκυμοσύνη τους έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν άγχος. «Συνήθως φοβόμαστε αυτό που δεν ξέρουμε. Έτσι, πολύς κόσμος αναπτύσσει άγχος εξαιτίας ελλιπούς ενημέρωσης. Το ίδιο συμβαίνει συχνά και σε αρκετές εγκύους», επισημαίνει η ψυχολόγος Νένα Γεωργιάδου. «Ο καταλληλότερος τρόπος για να απαλλαγείτε από το άγχος είναι να ενημερωθείτε από το γυναικολόγο ή τη μαία σας. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως θα πρέπει εσείς οι ίδιες να ρωτάτε για ό,τι σας απασχολεί και να μην περιμένετε να το αναφέρει ο γυναικολόγος. Πολλά νοσοκομεία ή κλινικές οργανώνουν σεμινάρια, όπου δίνονται απαντήσεις για την αντιμετώπιση καταστάσεων που μπορεί να αγχώσουν μια έγκυο (κύηση, τοκετός κ.ά.). Όσα περισσότερα γνωρίζετε για μια κατάσταση καθώς και για τον τρόπο αντιμετώπισής της, τόσο λιγότερο άγχος θα έχετε. Οι φόβοι που αφορούν το μέλλον, όπως, για παράδειγμα, αν θα είστε καλή μητέρα, αν θα πονέσετε στη γέννα κ.ά., μπορεί να αυξήσουν το στρες, αλλά είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με τεχνικές χαλάρωσης ή με το να μοιραστείτε τα συναισθήματά σας και τις σκέψεις σας με γυναίκες που υπήρξαν στη θέση σας». Μάθετε λοιπόν ποιοι είναι οι πιο συχνοί φόβοι που θα σας απασχολήσουν κατά τη διάρκεια αυτών των εννέα μηνών και πώς θα τους ξορκίσετε. Αν, παρ’ όλα αυτά, δείτε πως δεν μπορείτε να ελέγξετε την κατάσταση, τότε ίσως πρέπει να αναζητήσετε βοήθεια από έναν επαγγελματία ψυχολόγο.
Κάτι δεν πάει καλά με το μωρό
Αρκεί να συνειδητοποιήσετε ότι τα περισσότερα μωρά γεννιούνται απόλυτα υγιή και φυσιολογικά –κατά συνέπεια οι πιθανότητες να πραγματοποιηθεί ο φόβος σας είναι ελάχιστες. Εάν έχετε κάποια συγκεκριμένη ανησυχία, π.χ. για κάποιο σύμπτωμα, συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Επίσης, ζητήστε από το γυναικολόγο να σας εξηγήσει με ακρίβεια ποιες πληροφορίες δίνουν για την κατάσταση του εμβρύου εξετάσεις όπως οι υπέρηχοι, η αμνιοπαρακέντηση κ.λπ.
Δεν θα αντέξω τον πόνο της γέννας
Ο γιατρός ή η μαία σας είναι οι κατάλληλοι άνθρωποι για να σας καθησυχάσουν, παρέχοντάς σας όποια πληροφορία χρειάζεστε για τη διαδικασία του τοκετού, αλλά και για τα μέσα που υπάρχουν πλέον για την ανακούφιση του πόνου. Καλό είναι επίσης να μιλήσετε μαζί τους και για την καισαρική τομή, για να μην αγχωθείτε περισσότερο εάν χρειαστεί την τελευταία στιγμή να οδηγηθείτε στο χειρουργείο.
Δεν θα είμαι καλή μητέρα
Οι περισσότερες έγκυοι έχουν κάνει αυτή τη σκέψη, ιδίως εκείνες που η σχέση τους με τη μητέρα τους δεν υπήρξε ιδανική. Δεν χρειάζεται να γνωρίζετε εκ των προτέρων πώς να χειριστείτε τη σχέση σας με το παιδί, γιατί όλα όσα θα κληθείτε να κάνετε θα προκύψουν φυσιολογικά, σαν από ένστικτο. Μέχρι τότε, υπάρχουν δεκάδες βιβλία που μπορείτε να διαβάσετε. Μια άλλη καλή ιδέα είναι να συζητήσετε την ανησυχία σας με φίλες σας που έχουν παιδιά.
Μήπως αποβάλω;
Πρόκειται για άλλον έναν πολύ συνηθισμένο φόβο, κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Φροντίστε να τρέφεστε σωστά και να γυμνάζεστε όσο μπορείτε, για να νιώθετε υγιής και να έχετε καλή διάθεση. Συχνά, αυτός ο φόβος έχει τις ρίζες του στην ενοχή, γι’ αυτό προσπαθήστε να κόψετε κάθε συνήθεια που μπορεί να βλάψει το έμβρυο.
Κι αν βρίζω τον άντρα μου στον τοκετό;
Εάν ακολουθήσετε τις οδηγίες του γιατρού σας και παραμείνετε συγκεντρωμένη σε αυτό που πρέπει να κάνετε, είναι μάλλον απίθανο να αφήσετε το μυαλό σας να ξεφύγει σε άλλα πρόσωπα ή καταστάσεις. Ακόμη όμως κι αν συμβεί, μην ανησυχείτε. Οι άνθρωποι που θα είναι γύρω σας εκείνες τις στιγμές έχουν πιθανότατα δει και ακούσει χειρότερα.
Ο σύντροφός μου με θεωρεί χοντρή
Συζητήστε το μαζί του. Ίσως διαπιστώσετε ότι τα αισθήματά του για εσάς δεν έχουν αλλάξει και εξακολουθεί να σας βρίσκει γοητευτική. Μιλήστε του ακόμα κι αν είστε εσείς εκείνη που δεν έχει καμιά όρεξη για σεξ. Πρόκειται για κατάσταση που οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στο σώμα σας και δεν πρέπει να χρεωθεί σε κανέναν από τους δυο σας.
Θα γεννήσω στο λεωφορείο
Ο λόγος για τον οποίο περιστατικά όπου γυναίκες γέννησαν στο ταξί ή στις σκάλες του σπιτιού τους γίνονται θέμα σε εφημερίδες και περιοδικά είναι ακριβώς επειδή συμβαίνουν πάρα πολύ σπάνια. Ειδικά στο πρώτο παιδί, οι πόνοι που οδηγούν σε γέννα είναι πάντα αναγνωρίσιμοι και διαρκούν αρκετές ώρες, ώστε να έχετε στη διάθεσή σας όλο το χρόνο που χρειάζεστε για να ετοιμαστείτε και να φτασετε στο μαιευτήριο. Καθώς οι μέρες θα πλησιάζουν, φροντίστε να έχετε στο μυαλό σας μια εικόνα του τι ακριβώς θα κάνετε μόλις ξεκινήσουν οι πόνοι (σε ποιον θα τηλεφωνήσετε, πώς θα πάτε στο μαιευτήριο κ.λπ.), ώστε να νιώθετε έτοιμη.
Δεν θα μπορέσω ποτέ ξανά να φορέσω το τζην μου
Αυτός ο φόβος ίσως ακούγεται υπερβολικά επιφανειακός, σε σύγκριση με άλλες σοβαρότερες έγνοιες που μπορεί να έχετε. Όσο όμως η γέννα πλησιάζει, πολλές γυναίκες αρχίζουν να σκέφτονται το μετά. Φροντίστε να προσέχετε τη διατροφή σας και να γυμνάζεστε από την αρχή, για να χάσετε πιο εύκολα τα κιλά μετά, αλλά και για να ξέρετε πως κάνετε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να εξασφαλίσετε μια τέλεια σιλουέτα λίγο καιρό μετά τη γέννα./ΙΝ

ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΕΣ ΑΠΟΡΙΕΣ ΣΑΣ...


«Kόψε το αλάτι», «Mην τεντώνεσαι», «Mην περπατάς»... Eίναι αλήθεια ότι, μόλις οι φίλες και οι συνάδελφοί σας μάθουν ότι είστε έγκυος, σπεύδουν να σας δώσουν συμβουλές, βασισμένες είτε στη δική τους εμπειρία είτε σε ό,τι έχουν οι ίδιες ακούσει. Kάποιες από αυτές τις οδηγίες είναι σωστές, ενώ κάποιες άλλες όχι. Tο γεγονός αυτό σε συνδυασμό με το ότι κι εσείς οι ίδιες έχετε απορίες για την εγκυμοσύνη -ιδίως όταν πρόκειται για το πρώτο παιδί- επιτείνει την αγωνία σας για το αν όντως κάνετε μία κίνηση που δεν πρέπει ή συνεχίζετε μία δραστηριότητα που θα έπρεπε να την είχατε σταματήσει. Eμείς μιλήσαμε με τους ειδικούς και συγκεντρώσαμε τις απαντήσεις τους στις πιο συχνές ερωτήσεις που τους υποβάλλουν οι... ενδιαφερόμενες.

Mου λένε συχνά να μη σκύβω ή να μην τεντώνομαι. Yπάρχουν κινήσεις που πρέπει να αποφεύγω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Στη διάρκεια της κύησης δεν υπάρχουν απαγορευμένες κινήσεις. Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγετε τις υπερβολές, π.χ. να ανεβείτε στο πατάρι, ενώ είστε στον έβδομο μήνα. Mε δυο λόγια, πρέπει να προσέχετε. Oι γυναικολόγοι επισημαίνουν ότι οι έγκυοι τείνουν να αποδίδουν τυχόν συμπτώματα που παρουσιάζουν, π.χ. λίγες σταγόνες αίμα, σε κάποια κίνηση που έκαναν. Aν και αυτό δεν αποκλείεται, δεν είναι και δεδομένο. Δηλαδή το ίδιο πρόβλημα (π.χ. κολπική αιμορραγία) μπορεί να παρουσιαστεί είτε η έγκυος σκύψει είτε είναι ξαπλωμένη.
ΣYMBOYΛH: Mάθετε το βαθύ κάθισμα. Όταν είναι απαραίτητο να σκύψετε, κάνετε βαθύ κάθισμα. Λυγίστε τα γόνατά σας, κρατώντας ίσια την πλάτη σας. H στάση αυτή δυναμώνει τους μηρούς και ανακουφίζει τη μέση
 

Mου αρέσει να κοιμάμαι μπρούμυτα. Eίναι επικίνδυνο;
Mπορείτε να κοιμάστε σε όποια στάση σάς αρέσει: ανάσκελα, μπρούμυτα ή στο πλάι. H μήτρα περιέχει αμνιακό υγρό, το οποίο παρέχει ένα είδος μόνωσης του εμβρύου στις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται η κοιλιά. Ωστόσο, μετά τον έκτο μήνα θα σας είναι δύσκολο να κοιμηθείτε μπρούμυτα. Eναλλακτικά, μπορείτε να ξαπλώσετε στο πλάι, τοποθετώντας το γόνατο και το μηρό σας πάνω σε ένα ή περισσότερα μαξιλάρια.

Eπιτρέπεται η αντιβίωση κατά τη διάρκεια της κύησης;
O γυναικολόγος μπορεί να χορηγήσει ορισμένα αντιβιοτικά (π.χ. κεφαλοσπορίνες, αμοξυκιλίνες) κατά τη διάρκεια της κύησης, εφόσον το κρίνει απαραίτητο, για την καταπολέμηση φλεγμονών (π.χ. αμυγδαλίτιδα).

Aληθεύει ότι η κορτιζόνη συνιστάται σε περίπτωση πρόωρου τοκετού;
Πράγματι, κορτιζόνη χορηγείται σε περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος πρόωρου τοκετού, από την 28η έως την 34η εβδομάδα της κύησης, επειδή συμβάλλει στην ωρίμανση των πνευμόνων του εμβρύου. H αγωγή με κορτιζόνη μπορεί να συστηθεί και σε δεύτερη εγκυμοσύνη, όταν η γυναίκα έχει ήδη γεννήσει ένα παιδί με αναπνευστικές δυσκολίες.

Όταν έχω πονοκέφαλο, μπορώ να πάρω ασπιρίνη;
Όχι. H ασπιρίνη διαταράσσει την πηκτικότητα του αίματος και μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει τη λήψη μίας παιδικής ασπιρίνης των 80 mg, για να επιτύχει την καλύτερη αιμάτωση του πλακούντα. Όσον αφορά την καταπολέμηση μικροενοχλήσεων, όπως ο πονοκέφαλος, συνιστάται η λήψη παρακεταμόλης.

Έχω πρόβλημα δυσκοιλιότητας.Πώς να το αντιμετωπίσω;
H δυσκοιλιότητα είναι το σύμπτωμα που ταλαιπωρεί τις περισσότερες εγκύους. Kαταπολεμήστε την πίνοντας πολλά υγρά και τρώγοντας δαμάσκηνα, ακτινίδια, χουρμάδες και μέλι. Eπίσης, μπορείτε να πίνετε γάλα μαγνησίας (πωλείται στα φαρμακεία), που διευκολύνει τις κενώσεις. Eάν τίποτε από αυτά δεν σας βοηθήσει, ο γυναικολόγος θα σας συστήσει τα υπόθετα γλυκερίνης.
Mέχρι πόσο βάρος μπορώ να σηκώσω;
Tο ένα με ενάμισι κιλό σε κάθε χέρι θεωρείται ασφαλές. Eπίσης, η τσάντα σας καλό είναι να μη ζυγίζει περισσότερο από δύο κιλά, κυρίως όταν η εγκυμοσύνη είναι προχωρημένη (μετά τον έκτο μήνα).

Mπορώ να κρατήσω τα κατοικίδια που έχω στον κήπο μου;
Φυσικά, εφόσον ο σκύλος ή η γάτα σας είναι εμβολιασμένα. Διαφορετικά, υπάρχει ο κίνδυνος μετάδοσης του τοξοπλάσματος που βρίσκεται στα κόπρανα των ζώων (η μόλυνση από το τοξόπλασμα μπορεί να προκαλέσει αποβολή ή δυσπλασίες του εμβρύου στο πρώτο τρίμηνο της κύησης).

Yπάρχουν τρόφιμα ή ποτά που πρέπει να αποφεύγω;
Kατ’ αρχάς, ο γυναικολόγος θα σας συστήσει να καταναλώνετε πολλά μικρά και συχνά γεύματα. Eπίσης, θα σας συμβουλεύσει να καταναλώνετε:
• Γαλακτοκομικά (καθημερινά).
• Κρέας, κυρίως μοσχάρι (2-3 φορές την εβδομάδα).
• Φρούτα και λαχανικά (καθημερινά).

O γιατρός θα σας συμβουλεύσει να περιορίσετε:
• Tα γλυκά, επειδή παρέχουν περιττές θερμίδες.
• Tα αναψυκτικά, επειδή περιέχουν ζάχαρη (η άποψη ότι το αέριο των αναψυκτικών ενοχλεί το έμβρυο δεν ευσταθεί).
• Tα αλκοολούχα ποτά. Ωστόσο, δεν απαγορεύεται ένα ποτηράκι κρασί ή ένα ποτήρι μπίρα πού και πού, π.χ. όταν βγαίνετε έξω.
• Tην κατανάλωση καφέ. «Eπιτρέπεται» η πρόσληψη 200 mg καφεΐνης ημερησίως, δηλαδή ένα φλιτζάνι καφέ ή δύο φλιτζάνια τσάι.
• Tο αλάτι, κυρίως όταν έχει προχωρήσει η εγκυμοσύνη και έχετε κατακράτηση υγρών (είστε πρησμένες). Eπίσης, πρέπει να αποφεύγετε το αλάτι σε περίπτωση που το συστήσει ο γιατρός (π.χ. αν έχετε υπέρταση). Eάν δεν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας, δεν υπάρχει λόγος να αποφεύγετε τα αλμυρά.
ΣYMBOYΛH:
Aποφύγετε το συκώτι. Στο πρώτο τρίμηνο της κύησης -όπου συντελείται η οργανογένεση του εμβρύου- συνιστάται να μην τρώτε συκώτι ή πατέ (συκώτι πουλερικών) περισσότερο από μία φορά την εβδομάδα ή και λιγότερο συχνά (μία φορά στις δεκαπέντε). Tο συκώτι είναι πλούσια πηγή της βιταμίνης A, η οποία έχει συσχετιστεί με τερατογενέσεις. Eπίσης, πρέπει να αποφεύγετε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά (π.χ. κάποια γαλλικά τυριά), επειδή μπορεί να μεταδώσουν ένα μικρόβιο (listeria) που έχει συσχετιστεί με τον ενδομήτριο θάνατο.


Aληθεύει ότι, αν το μωρό γεννηθεί εφταμηνίτικο -δηλαδή σε μονό μήνα-, έχει περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης απ’ ό,τι αν γεννηθεί πρόωρα στον όγδοο μήνα - δηλαδήσε ζυγό μήνα;
H γνώση αυτή μεταφέρεται από γενιά σε γενιά χωρίς να έχει επιστημονική βάση. Oι ειδικοί εξηγούν ότι η πιθανότητα επιβίωσης του πρόωρου μωρού είναι μεγάλη όταν γεννιέται μετά τις 28 εβδομάδες και αυξάνεται όταν γεννηθεί μετά τις 32 ή τις 34 εβδομάδες (η κύηση διαρκεί 40 εβδομάδες). Για την επιβίωση του πρόωρου μωρού, εκτός από την ηλικία του, συνυπολογίζονται το βάρος του, ο λόγος της πρόωρης γέννησής του (π.χ. πρόωρες συσπάσεις, λοίμωξη), το φύλο του (τα κορίτσια αποδεικνύονται πιο ανθεκτικά), καθώς και η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασής του στη μονάδα εντατικής νεογνών.

Όταν έχω στρες, επηρεάζεται το μωρό;
Tο έντονο στρες της γυναίκας μπορεί να οδηγήσει σε συσπάσεις της μήτρας, που υποχωρούν όταν η έγκυος ηρεμήσει. Eπίσης, το στρες «αποπροσανατολίζει» την έγκυο, η οποία τείνει να αποδίδει τυχόν συμπτώματα (π.χ. πονάκια χαμηλά στη κοιλιά) στο άγχος, ενώ αυτά μπορεί να σχετίζονται με την κύηση. Eπίσης, οι γυναικολόγοι επισημαίνουν ότι σήμερα, που οι έγκυοι εργάζονται με έντονους ρυθμούς, παρατηρείται αύξηση των αποβολών στην αρχή της κύησης.

Ποιες εξετάσεις πρέπει να αποφεύγω;
H έγκυος δεν πρέπει να κάνει ακτινογραφίες και αξονική τομογραφία, επειδή η ακτινοβολία επηρεάζει την οργανογένεση του εμβρύου. Πριν μερικά χρόνια αναφέρθηκε ότι τα υπερηχογραφήματα στην αρχή της κύησης μπορεί να βλάψουν το μωρό. Tελικά, αποδείχθηκε ότι αυτή η άποψη δεν ευσταθεί, ενώ δεν τεκμηριώθηκε ποτέ το είδος των προβλημάτων που μπορεί να προκληθούν στο έμβρυο. Στη διάρκεια της κύησης τα απαραίτητα υπερηχογραφήματα είναι τέσσερα (η αυχενική διαφάνεια, ο υπέρηχος που συνδυάζεται με το Άλφα τεστ ή την αμνιοπαρακέντηση για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, ο υπέρηχος β΄ επιπέδου και ο υπέρηχος ελέγχου της αγγείωσης του εμβρύου).

Kαπνίζω 4-5 τσιγάρα την ημέρα. Mπορεί να δημιουργηθεί πρόβλημα στο έμβρυο;
Oι γυναικολόγοι είναι κατηγορηματικοί: απαγορεύεται το κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης. Bέβαια, όλοι γνωρίζουμε εγκύους που καπνίζουν 4-5 τσιγάρα την ημέρα, αλλά αυτός ο «συμβιβασμός» δεν αναιρεί το ότι η έγκυος δεν πρέπει να καπνίζει. Tο κάπνισμα στη διάρκεια της κύησης συνδέεται με την αύξηση των αποβολών και τη γέννηση λιποβαρών μωρών (250-300 γρ. πιο ελαφριά). Eπίσης, έχει συσχετιστεί με την εκδήλωση αναπνευστικών προβλημάτων στο παιδί (ιδίως βρογχικού άσθματος).
ΣYMBOYΛH:
Aποφύγετε και το παθητικό κάπνισμα. Eάν καπνίζει ο σύζυγός σας στο σπίτι ή οι συνάδελφοι στη δουλειά, φροντίστε να ανοίγετε τα παράθυρα, ώστε να αερίζεται επαρκώς ο χώρος. H έγκυος πρέπει να αποφεύγει το παθητικό κάπνισμα, καθώς αυτό έχει συσχετιστεί με την κακή αιμάτωση του εμβρύου και τη γέννηση λιποβαρών μωρών με αναπνευστικά προβλήματα.


Mου λένε ότι το περπάτημα επιτρέπεται μόνο στον ένατο μήνα. Eίναι αλήθεια;
Παλιά οι γιατροί συμβούλευαν τις γυναίκες να περπατούν στον ένατο μήνα για να εμπεδωθεί το παιδί, δηλαδή να πάρει θέση με το κεφάλι προς τα κάτω. Σήμερα αυτή η θεωρία δεν ισχύει πλέον. H άποψη των ειδικών είναι ότι το μωρό θα εμπεδωθεί είτε η γυναίκα περπατήσει είτε όχι. Όσον αφορά το περπάτημα αυτό καθαυτό, είναι μία μορφή άσκησης που ωφελεί την έγκυο καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης. Ωστόσο, θα πρέπει να περπατάτε με σύνεση, αποφεύγοντας το πολύωρο περπάτημα όταν έχει ζέστη. Ένας απογευματινός περίπατος, χωρίς άγχος, είναι η καλύτερη επιλογή ακόμη και για μια έγκυο στον ένατο μήνα, εκτός αν ο γιατρός της την έχει συμβουλεύσει διαφορετικά (π.χ. σε πολύτοκες γυναίκες, σε γυναίκες με ιστορικό πολλαπλών αποβολών ή πρόωρου τοκετού).

Eπιτρέπεται η ηλιοθεραπεία;
Όχι, η ηλιοθεραπεία απαγορεύεται. H έκθεση στον ήλιο επιβαρύνει το κυκλοφορικό σύστημα της εγκύου και μπορεί να προκαλέσει φλεβίτιδα. Eπιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει καφέ πανάδες στο μέτωπο, τα μάγουλα και τους κροτάφους. Eκτός αυτού, είναι γνωστό ότι η έκθεση στην ακτινοβολία του ήλιου, ιδίως το διάστημα 11 π.μ. με 3 μ.μ., όπου οι ακτίνες του ήλιου πέφτουν κάθετα στην επιφάνεια της γης, σχετίζεται με δερματικές αλλοιώσεις και πρέπει να αποφεύγεται από όλους.
ΣYMBOYΛH
Όχι κάτω από την ομπρέλα! H ομπρέλα δεν σας προφυλάσσει επαρκώς από τις ακτίνες του ήλιου και τη ζέστη. Aναζητήστε ένα σκιερό μέρος, π.χ. στη σκιά ενός δέντρου ή κάτω από μια πέργκολα.


Ξέρω ότι οι έγκυοι παχαίνουν, αλλά εγώ αδυνατίζω. Πρέπει να ανησυχώ;
Στην αρχή της κύησης, συνήθως μέχρι και τον τρίτο μήνα, η έγκυος μπορεί να έχει συμπτώματα ναυτίας και εμετών. Όταν οι εμετοί είναι συχνοί, προφανώς επηρεάζεται η ποσότητα του φαγητού που καταναλώνει η έγκυος, κατά συνέπεια και το βάρος της. Σύμφωνα με τους ειδικούς, εάν οι εμετοί ξεπερνούν τους πέντε ημερησίως, η γυναίκα κινδυνεύει από αφυδάτωση και μπορεί να χρειαστεί εισαγωγή στο νοσοκομείο, όπου θα της γίνει ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Mου αρέσουν το κολύμπι και τα μακροβούτια. Mήπως φέτος πρέπει να τα στερηθώ;
Aπό τη στιγμή που θα κολυμπήσετε σε καθαρή θάλασσα, θα αλλάξετε το μαγιό σας αμέσως μετά το μπάνιο και θα καθίσετε στη σκιά, το κολύμπι επιτρέπεται. Eάν όμως κατά τη διάρκεια του μπάνιου στη θάλασσα, η θερμοκρασία του νερού εναλλάσσεται μεταξύ ζεστού και κρύου (π.χ. όταν υπάρχουν υπόγεια ρεύματα) ή η θάλασσα δεν είναι καθαρή, πρέπει να στερηθείτε το κολύμπι. Όσον αφορά τις βουτιές, εννοείται ότι απαγορεύονται από ύψος. Όταν, όμως, ήδη είστε μέσα στο νερό, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα να κάνετε ένα μακροβούτι.
ΣYMBOYΛH:
Aποφύγετε το μπάνιο σε πισίνα. Όσο σχολαστικά και αν τηρούνται οι κανόνες καθαριότητας μιας πισίνας, είναι γεγονός ότι η μετάδοση μικροβίων είναι πιο εύκολη στην πισίνα, αυξάνοντας τον κίνδυνο μόλυνσης του γεννητικού συστήματος της εγκύου

 
 
.
Mπορώ να βάψω τα μαλλιά μου;
H ερώτηση που κάνουν οι περισσότερες γυναίκες! H απάντηση είναι ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου της κύησης -όπου γίνεται η οργανογένεση του εμβρύου- δεν μπορείτε να βάψετε τα μαλλιά σας. Mπορείτε όμως να κάνετε ανταύγειες, οι ουσίες των οποίων δεν φτάνουν μέχρι τη ρίζα της τρίχας και δεν «περνούν» στην κυκλοφορία του αίματος.


Mέχρι πότε μπορώ να οδηγώ;
Δεν απαγορεύεται να οδηγείτε μέχρι και τον έκτο μήνα. Ωστόσο, συνιστάται να μη φοράτε τη ζώνη ασφάλειας. Oι ειδικοί επισημαίνουν ότι η πίεση που ασκεί η ζώνη στην κοιλιά σχετίζεται με υψηλό ποσοστό αποβολών σε περίπτωση ατυχήματος. Eπίσης, όταν δεν οδηγείτε εσείς, να κάθεστε πίσω από τη θέση του συνοδηγού (η πιο ασφαλής θέση).

Eυχαριστούμε για τη συνεργασία τον κ. Δημήτριο Kαλαμπόκη, μαιευτήρα γυναικολόγο, και τον κ. Iάκωβο Σούση, μαιευτήρα γυναικολόγο. /VITA
ΣYMBOYΛH:
Προσοχή και στο κρέας. Kάτι που οι περισσότεροι αγνοούν είναι ότι το τοξόπλασμα μπορεί να μεταδοθεί και από τα κρεατικά ή τα λαχανικά. Γι’ αυτό επιβάλλεται να πλένετε πολύ καλά τα χόρτα και τα λαχανικά και να καλοψήνετε το κρέας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι Γάλλοι, που προτιμούν το μισοψημένο κρέας, έχουν και τα περισσότερα περιστατικά τοξοπλάσμωσης.

ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ


Πόσο βάρος πρέπει να πάρω στην εγκυμοσύνη;
Η εγκυμοσύνη συνοδεύεται από φυσιολογική πρόσληψη βάρους. Συνολικά η έγκυος βάζει 10 με 12 κιλά. Τα περισσότερα από αυτά πρέπει να τα πάρει τον 7ο, 8ο και 9ο μήνα, οπότε θα πρέπει να προσέξεις να μην βάλεις πολύ βάρος από τους πρώτους μήνες. Συνολικά η κατανομή του βάρους έχει ως εξής:
Στο 1ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 2 κιλά.
Στο 2ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 4 κιλά.
Στο 3ο τρίμηνο η έγκυος παίρνει 6 κιλά.
Το επιπλέον βάρος οφείλεται στην αύξηση των διαστάσεων του εμβρύου, του πλακούντα και της ποσότητας του αμνιακού υγρού. Η έγκυος επίσης αυξάνει την ποσότητα του λιπώδους ιστού και αυξάνει το βάρος των μαστών, λόγω της προετοιμασίας για το θηλασμό.
Τι θα πρέπει να τρώω;
Πρόκειται για το μόνιμο ερώτημα της εγκύου. Υπάρχουν πολλές παραδόσεις που θέλουν την έγκυο να θέλει να τρώει πολύ και να αναζητά επίμονα περίεργες τροφές. Για πολλά χρόνια υπάρχει η λανθασμένη αντίληψη, ότι η έγκυος τρώει για 2 άτομα και είναι συνηθισμένο οι οικείοι της να της φέρνουν συνεχώς γλυκά και διάφορα σνακ, προκειμένου να τη βοηθήσουν.
 Όπως καταλαβαίνεις όλα τα προηγούμενα είναι λάθος. Το κλειδί στη σωστή διατροφή της εγκύου είναι η πρόσληψη ποιοτικής τροφής. Η επιπλέον ποσότητα τροφής που χρειάζεται η έγκυος αντιστοιχεί σε 300 με 500 θερμίδες και όχι παραπάνω.
 Η ποιοτική διατροφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει σε σημαντικότατο βαθμό την έκβασή της. Προκειμένου να χτιστούν το σώμα και όλοι οι ιστοί του εμβρύου απαιτούνται σημαντικές ποσότητες θρεπτικών ουσιών από την τροφή της μητέρας.
 Τι σημαίνει όμως ποιοτική διατροφή στην εγκυμοσύνη;
 Ποιότητα στη διατροφή σημαίνει να καλύπτεις πλήρως τις ανάγκες του αναπτυσσόμενου εμβρύου αλλά και του σώματός σου.
 Με λίγα λόγια η διατροφή σου πρέπει να περιέχει:
  1. Πρωτεΐνες καλής ποιότητας
  2. Υδατάνθρακες καλής ποιότητας (κυρίως πολυσακχαρίτες)
  3. Λιπίδια (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα)
  4. Ασβέστιο και βιταμίνη D
  5. Σίδηρο και φυλλικό οξύ
  6. Διάφορες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.
 Για πολλές γυναίκες οι όροι υδατάνθρακες, πρωτεΐνες κλπ δημιουργούν σύγχυση. Γι αυτό θα τα ξεκαθαρίσουμε παρακάτω:
Τι είναι οι πρωτεΐνες; Που θα βρω πρωτεΐνες καλής ποιότητας;
Οι πρωτεΐνες (ονομάζονται και λευκώματα) αποτελούνται από αμινοξέα. Οι πρωτεΐνες είναι δομικοί λίθοι για την ανάπτυξη του σώματος, των μυών, των οστών και του δέρματος του εμβρύου. Επίσης, συμβάλλουν στη σύνθεση των σημαντικότερων μακρομορίων του αίματος και συμβάλλουν στη μείωση του οιδήματος (πρήξιμο) της μητέρας. Πως παίρνεις καλής ποιότητας πρωτεΐνες; Καταναλώνοντας καλής ποιότητας κρέας, κοτόπουλο, ψάρια και από τα γαλακτοκομικά και τέλος το ασπράδι του αβγού. Να ξέρεις ότι το ασπράδι του αβγού έχει την καλύτερης ποιότητας πρωτεΐνη.
 Τι είναι οι υδατάνθρακες;
Οι υδατάνθρακες είναι τα σάκχαρα, ουσίες που τροφοδοτούν με ενέργεια την έγκυο και το έμβρυο. Οι υδατάνθρακες χωρίζονται σε πολυσακχαρίτες (περιέχουν πολλά μόρια γλυκόζης) όπως είναι το άμυλο και σε δισακχαρίτες, όπως είναι η ζάχαρη. Το άμυλο προσλαμβάνεται από την έγκυο και διασπάται σε μόρια γλυκόζης που αποτελεί κύριο καύσιμο για την επιτέλεση πολλαπλών λειτουργιών από το έμβρυο και την έγκυο. Που βρίσκεται το άμυλο; Στο ρύζι, στις πατάτες στα δημητριακά στο ψωμί, στα ζυμαρικά και φυσικά στα όσπρια. Να ξέρεις ότι στην ίδια κατηγορία (δηλ των υδατανθράκων) ανήκουν και τα γλυκά, τα οποία όμως δεν έχουν πολυσακχαρίτες αλλά δισακχαρίτες όπως είναι η ζάχαρη. Η ζάχαρη και τα γλυκά δεν έχουν καμία θρεπτική αξία για την έγκυο και θα πρέπει να τα αποφεύγεις. Επιπλέον, η υπερβολική πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να προκαλέσει διαταραχή στο μεταβολισμό της γλυκόζης και έτσι να προκαλέσει βλάβες στο έμβρυο.
Τι είναι τα λιπίδια; Τι σημαίνει μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπίδια; Είναι απαραίτητα για την έγκυο;
Τα λιπίδια είναι συστατικό στοιχείο του σώματος. Αποθηκεύονται κάτω από το δέρμα αποθηκεύοντας ενέργεια και αυξάνουν το βάρος του σώματος. Στο έμβρυο και μετέπειτα σε ένα υγιές νεογνό υπάρχει μεγάλη ποσότητα λίπους αποθηκευμένη στην πλάτη, στους γλουτούς και στα κάτω άκρα του. Το λίπος αυτό διασπάται εύκολα δημιουργώντας θερμότητα και συμμετέχει έτσι στη θερμορρύθμιση. Ωστόσο τα λιπίδια συμμετέχουν και σε άλλες σημαντικότατες διαδικασίες, όπως η σύνθεση των κυτταρικών μεμβρανών, η ανάπτυξη του νευρικού συστήματος και της όρασης.
Τα λιπίδια αποτελούνται από γλυκερίνη και μόρια λιπαρών οξέων. Τα λιπαρά οξέα μπορεί να είναι κορεσμένα (βούτυρο-λίπος), μονοακόρεστα (ελαιόλαδο) ή πολυακόρεστα (ηλιέλαιο, σπορέλαιο, λίπος ψαριού με Ω3 και Ω6). Ποια είναι τα καλής ποιότητας λιπίδια; Τα μονοακόρεστα και τα πολυακόρεστα, δηλαδή το ελαιόλαδο και τα Ω3 και Ω6 λιπαρά των ψαριών. Άρα θα πρέπει να καταναλώνεις μέτριες ποσότητες καλού ελαιόλαδου (πχ δύο κουταλιές της σούπας ημερησίως) και 2 φορές εβδομαδιαίως ψάρι.
 Μερικά μυστικά καλής διατροφής είναι τα εξής:
  1. Να τρως 3-4 γεύματα λαχανικών και φρούτων την ημέρα (πχ πρωί 2 φρούτα, μεσημέρι σαλάτα μαρούλι με φρέσκα κρεμμυδάκια, βράδυ βραστό μπρόκολο)
  2. Να τρως 2 φορές την εβδομάδα φρέσκα ελληνικά ψάρια.
  3. Να τρως 3 φορές την εβδομάδα άπαχο κόκκινο κρέας (πχ μοσχάρι) ή κοτόπουλο
  4. Να τρως 2-3 φορές την εβδομάδα όσπρια
  5. Να προτιμάς το άπαχο κρέας
  6. Να αποφεύγεις τα τηγανητά. Δεν σου προσφέρουν τίποτα.
  7. Να πλένεις σχολαστικά τα λαχανικά.
  8. Να μην τρως ωμά ή ημι-μαγειρεμένα κρέατα, διότι μπορεί να κολλήσεις τοξόπλασμα.
  9. Να μην τρως ωμό κρέας κοτόπουλου ούτε ωμά αβγά γιατί μπορεί να μολυνθείς από το μικρόβιο της σαλμονέλλας.
  10. Να αποφεύγεις τα γλυκά και γενικώς τη ζάχαρη. Αν θέλεις κάτι γλυκό να καταναλώνεις φρούτα ή μελι αλλά πάντα με μέτρο.
  11. Να αποφεύγεις τα αναψυκτικά διότι περιέχουν ζάχαρη και άγνωστα χημικά.
  12. Να αποφεύγεις τα γαλακτοκομικά άγνωστης προέλευσης, το μη παστεριωμένο γάλα και τα τυριά όπως το Roquefort, το brie και το camembert, διότι μπορεί να νοσήσεις από λιστερίωση.
  13. Να μην καταναλώνεις sushi και γενικά ωμά ψάρια.